Strona główna Aktualności Dnia Czy pracodawca może zlecić pracownikowi wykonywanie innych obowiązków niż określone w umowie...

Czy pracodawca może zlecić pracownikowi wykonywanie innych obowiązków niż określone w umowie o pracę?

24
0
No Ratings Information Message

Czy pracodawca może zlecić pracownikowi wykonywanie innych obowiązków niż określone w umowie o pracę?

W jakich sytuacjach pracodawca może powierzyć pracownikowi inne zadania, a kiedy konieczna jest zmiana warunków umowy o pracę? W naszym artykule wyjaśniamy, jakie uprawnienia przysługują pracodawcy i jakie ograniczenia wynikają z przepisów Kodeksu pracy.

W artykule omawiamy:

  • jakie znaczenie ma określenie rodzaju pracy w umowie o pracę;
  • czy pracodawca może samodzielnie rozszerzać zakres obowiązków pracownika;
  • jakie polecenia służbowe pracownik ma obowiązek wykonywać;
  • kiedy powierzenie innych obowiązków wymaga porozumienia zmieniającego lub wypowiedzenia zmieniającego;
  • na jakich zasadach można czasowo powierzyć pracownikowi inną pracę na podstawie art. 42 § 4 Kodeksu pracy;
  • jakie cztery warunki muszą zostać spełnione, aby takie powierzenie było zgodne z prawem;
  • dlaczego prawidłowe określenie rodzaju pracy w umowie ma znaczenie zarówno dla pracodawcy, jak i pracownika.

Zapraszamy do lektury!

Od 26 lat jesteśmy liderem w Polsce w zakresie prawa pracy. Doświadczenie zdobywane przez lata pozwala nam skutecznie wspierać przedsiębiorców w rozwiązywaniu problemów związanych z zatrudnieniem, organizacją pracy, dokumentacją pracowniczą oraz stosowaniem przepisów prawa pracy.

Pomagamy zarówno w bieżącej obsłudze prawnej pracodawców, jak i w sprawach wymagających szczegółowej analizy prawnej, opracowania strategii działania czy reprezentacji w sporach pracowniczych.

Jeżeli mają Państwo wątpliwości dotyczące zmiany rodzaju pracy, zakresu obowiązków, poleceń służbowych lub prawidłowego konstruowania umów o pracę, zapraszamy do kontaktu z naszą kancelarią.

Zachęcamy również do śledzenia naszych profili w mediach społecznościowych. Dzielimy się tam praktyczną wiedzą, omawiamy aktualne zagadnienia prawne i wyjaśniamy, jak stosować przepisy prawa pracy w codziennym funkcjonowaniu przedsiębiorstwa.

Cały artykuł przeczytają Państwo tutaj:
👉 LINK DO PEŁNEGO ARTYKUŁU

Zapraszamy do współpracy:

tel.: 509-982-577, 12 637-24-57
e-mail: biuro11@viggen.pl

tel.: 519-140-984
e-mail: jak@viggen.pl

Przygotowała:
Monika Bednarz

Radca Prawny – p.o. kierownika działu procesowego
Kancelaria Prawna Viggen

Podstawa prawna: art. 29, art. 42 § 1–4 oraz art. 100 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy.

Oceń artykuł

Poprzedni artykułEksport towarów ze stawką 0% VAT – nowe możliwości dokumentowania wywozu poza Unię Europejską. Istotna zmiana dla przedsiębiorców

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj