Strona główna Aktualności Dnia Nowe przepisy zaostrzają kontrolę importu żywności w Czechach

Nowe przepisy zaostrzają kontrolę importu żywności w Czechach

791
0
No Ratings Information Message

22 września br. czeski rząd zatwierdził projekt Ministra Rolnictwa Mariana Jurečky zaostrzający kontrolę importowanych produktów roślinnych i zwierzęcych. Jak wynika z uzasadnienia, celem przyjętych regulacji jest przede wszystkim zapewnienie wysokiego poziomu ochrony konsumentów z punktu widzenia bezpieczeństwa, jakości i pochodzenia żywności oraz uczciwych praktyk handlowych, poprzez konsekwentną i niedyskryminacyjną kontrolę artykułów spożywczych importowanych do Republiki Czeskiej.

Zgodnie z projektem, importer ma obowiązek powiadomić  czeskie instytucje kontrolne o imporcie na rynek czeski produktów zwierzęcych i wybranych produktów roślinnych z innych państw członkowskich UE, do 48 godzin przed rozpoczęciem ich sprzedaży na rynku czeskim. W przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego taki obowiązek musiał być dotychczas spełniony do 24 godzin przed przewiezieniem produktu przez granicę państwa.

Minister Jurečka wyjaśnia, że dzięki zmianie przepisów, czeskie organy kontroli zyskają więcej czasu na przygotowanie się do prawidłowej kontroli importowanych produktów. Przedłużenie czasu zawiadomienia o imporcie do 48 godzin zapewni, zdaniem Ministra, poprawę efektywności kontroli, a dzięki temu wzmocni ochronę konsumentów.

W przypadku niektórych produktów, gdzie istnieje obawa z nadwyżki podaży nad popytem na rynku UE (głównie owoce i warzywa), informacja musi zawierać również dane o cenach importowych. Minister Jurečka podkreślił, że uzupełnienie obowiązkowej informacji o dane dotyczące cen produktów, umożliwi organom kontroli weterynaryjnej i spożywczej skoncentrować się na przypadkach importu towarów o niskiej jakości i nieodpowiednich parametrach higienicznych.

Ministerstwo Rolnictwa podkreśla, że największą zmianą, a zarazem korzyścią wynikającą z wprowadzenia nowych przepisów, jest kompleksowe objęcie kontrolą produktów roślinnych i zwierzęcych oferowanych czeskim konsumentom. Podkreśla się, że kontrola musi być oparta na tych samych zasadach i być przeprowadzana z tą samą instensywnością, jak kontrola produktów wyprodukowanych w Republice Czeskiej, z zachowaniem zasady niedyskryminacji.

Źródłó: ZMPD.pl

 

Oceń artykuł

Poprzedni artykułDokument Implementacyjny do Strategii Rozwoju Transportu
Następny artykułModyfikacja kar za przejazd drogą bez opłaty

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj