Strona główna Aktualności Dnia Aktywowanie blokady w tachografach cyfrowych a RODO

Aktywowanie blokady w tachografach cyfrowych a RODO

210
5/5 (4)

Kancelaria Prawna Viggen informuje, że w ostatnim czasie niemiecki BAG nakłada na polskich przewoźników liczne kary związane z brakiem dokonania aktywowania blokady w tachografach cyfrowych. Niemieckie organy wywodzą interpretację, że brak dokonania aktywowania blokady w tachografach cyfrowych jest równoznaczny z brakiem spełnienia postanowień RODO, a co za tym idzie nakładają kary w zakresie od 100 do 300 euro kaucji. Istotnie brak aktywowania blokady w tachografach cyfrowych może doprowadzić do wypłynięcia danych wrażliwych, którymi są m.in. numery karty kierowcy czy PESEL.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 165/2014 z dnia 4 lutego 2014 roku nakłada na państwa członkowskie Unii Europejskiej obowiązek zapewnienia przetwarzania danych osobowych, które znajdują się w tachografach w sposób zabezpieczony, ujawniany wyłącznie do kontroli. Aby zatem uniknąć nakładania kar przez niemieckie organy kontrolne koniecznym jest dokonanie weryfikacji ustawień tachografu i włączenie w nim funkcji blokady.

Jak to zrobić w praktyce? W przypadku nowego pojazdu, który wyjeżdża w pierwszą trasę, należy zalogować kartę przedsiębiorstwa do tachografu i zablokować dane. Procedura jest bardzo prosta, jednak jeśli mają Państwo wątpliwości w tym zakresie, zapraszamy do kontaktu z Kancelarią Prawną Viggen.

Należy mieć na uwadze, że BAG nakłada tego typu kary w sytuacji, gdy w trakcie kontroli nie znajduje żadnych innych, poważnych naruszeń u przewoźnika. W jednym z ostatnich wpisów wspominaliśmy również o karach nakładanych za laminowanie licencji:

Nie laminuj wypisów z licencji – możesz otrzymać mandat.

Zapraszamy także do kontaktu celem zapoznania się z naszą ofertą w zakresie RODO. Naszym Klientom proponujemy:

  • obsługę koordynacji procesów związanych z przestrzeganiem zasad ochrony danych osobowych w procesach przetwarzania danych w strukturze Administratora Danych przez Inspektora Ochrony Danych;
  • dokonanie oceny skutków dla ochrony danych osobowych, tzw. data protection impact assesment;
  • stworzenie dokumentu Polityki Bezpieczeństwa Ochrony Danych Osobowych;
  • tworzenie regulaminów dostosowanych do RODO oraz ustaw krajowych, w tym w szczególności ustawy o ochronie danych osobowych, ustawy – Prawo telekomunikacyjne, ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną;
  • stworzenie Polityki Prywatności strony internetowej.

Zapraszamy do kontaktu:

📨 biuro1@viggen.pl 📞 509 982 577
📨 jak@viggen.pl 📞 519 140 984

Piotr Tarasek
Prawnik,
Kancelaria Prawna Viggen sp.j.

Czytaj również: 

3 lata z RODO. Co się zmieniło?

Oceń artykuł

SILNIK PRAWNYpraca dla kierowcy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Wpisz tutaj swoje imię i nazwisko