Strona główna Delegowanie Pracowników za Granicę Wszystko co musisz wiedzieć o wizie

Wszystko co musisz wiedzieć o wizie

408
UDOSTĘPNIJ

Obywatele wielu krajów spoza Unii Europejskiej, którzy chcą wjechać do Polski, zobowiązani są do posiadania wizy. Dokument ten poświadcza zgodę władz kraju na wjazd i pobyt konkretnej osoby na jego terytorium. Wizę uzyskuje się przed wyjazdem w konsulacie polskim.

Wiza Schengen

Oznaczona symbolem „C” – wydawana cudzoziemcom, którzy zamierzają przebywać w Polsce lub państwach obszaru Schengen do 90 dni w ciągu pół roku. Okres ten jest liczony od pierwszego wjazdu.

praca w transporcie

Wiza krajowa

Oznaczona symbolem „D” – uprawniająca do wjazdu i ciągłego pobytu w Polsce lub kilku pobytów następujących po sobie, trwających łącznie dłużej niż 3 miesiące. Okres ważności wizy krajowej nie może przekroczyć 1 roku. Okres pobytu na podstawie wizy krajowej ustala się odpowiednio do celu pobytu podanego przez cudzoziemca.

W przypadku gdy cudzoziemiec chce pozostać dłużej, musi po tym okresie ubiegać się o nową wizę u polskiego konsula za granicą lub ubiegać się o kartę pobytu.

Czytaj więcej…

SILNIK PRAWNYpraca dla kierowcy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here